Geslaagd bezoek aan bouwdok Scheldetunnel

26-09-2023

Met ruim veertig enthousiaste Stubeco-leden gingen we op bezoek bij het bouwdok in Zeebrugge waar acht zinkelementen van 160 m worden gebouwd voor de nieuwe Scheldetunnel. Guy Vercruyssen (DEME Group / COTU) gaf een zeer boeiende lezing én rondleiding door het dok.

Lees het uitgebreide technische verslag van Jacques Linssen over de excursie.

Projectbezoek Stubeco

De nieuwe Scheldetunnel is 1,8 km lang en bevindt zich aan de noordkant van Antwerpen. Hij bestaat uit twee kokers met elk drie rijstroken, een middentunnelkanaal en een afzonderlijke koker voor fietsers en voetgangers. De tunnel is onderdeel van de Oosterweelverbinding, het project waarmee de ring Antwerpen wordt gesloten. De tunnelverbinding vormt straks een alternatief om de Schelde te kruisen, naast de Kennedytunnel en Liefkenshoektunnel.

De tunnel bestaat uit zes afzinkelementen van 160 m x 41,3 m x 9,9 m. Deze worden momenteel gebouwd in een speciaal daarvoor gebouwd droogdok in Zeebrugge. Elk element is weer opgebouwd uit acht moten van 20 m lang. De elementen worden gebouwd in twee bouwstromen, met behulp van een stalen bekisting van Hendriks precon. Voor elke moot worden achtereenvolgens de vloer, de tussenwanden en tot slot de buitenwanden en het dak gestort. De elementen worden tijdelijk afgesloten met kopschotten en aan de binnenzijde voorzien van ballasttanks. Voor de productie van het beton, 3.039 m3 per segment ofwel 24.300 m3 per element, is een eigen betoncentrale gebouwd, naast het bouwdok.

Na het gereedkomen van de elementen wordt het dok gevuld met water, waarna de elementen opdrijven. Vervolgens worden ze met sleepboten (deels over zee) via een aantal wachtpunten getransporteerd naar de bouwlocatie in Antwerpen. Daar worden de acht elementen een voor een afgezonken op hun definitieve locatie. Voor de dichting tussen de elementen is een zogenoemd GINA-profiel voorzien. Om te tunnel te sluiten wordt ter plaatse een sluitvoeg gebouwd.

 

Excursie

De excursie vertrok op 20 september vanaf het Van der Valk hotel in Breda. Een bus bracht ons naar Zeebrugge, alwaar in de bouwkeet een toelichting op het project volgde. In twee groepen brachten we een bezoek aan het bouwdok. Na het projectbezoek volgden een borrel en diner in Aardenburg in Zeeuws Vlaanderen, waarna de bus ons weer terugbracht naar Breda.

    Spraakmakende projecten bezoeken? Word nu lid van Stubeco!