Projectexcursie Tunneldok Zeebrugge

Bouwdok van de nieuwe Scheldetunnel


U kunt zich niet meer aanmelden voor deze excursie. Een uitgebreid technisch verslag zal gepubliceerd worden als Stubeco kennisdocument

De nieuwe Scheldetunnel maakt de Antwerpse Ring rond en zorgt voor een vierde, noordelijk alternatief om de Schelde te kruisen, naast de Kennedy-, Waasland- en Liefkenshoektunnel. De nieuwe Scheldetunnel maakt de Antwerpse Ring rond en zorgt voor een vierde, noordelijk alternatief om de Schelde te kruisen, naast de Kennedy-, Waasland- en Liefkenshoektunnel. Om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen, bouwt men eerst de tunnelelementen op een droge plaats. Dat gebeurt in een tijdelijk bouwdok. Typisch voor een bouwdok is dat het vlakbij het water gelegen is. Wanneer de tunnelelementen klaar zijn, wordt het dok onder water gezet zodat ze gaan drijven. Daarna worden de tunnelelementen over het water naar hun definitieve locatie gesleept.


Tunneldok 

Het tijdelijke bouwdok voor de Scheldetunnel ligt in de haven van Zeebrugge, op de hoek van het Boudewijnkanaal en het Verbindingsdok. Waarom daar? Omdat er op die plek ook plannen waren om het Boudewijnkanaal te verbreden voor de scheepvaart. Zo slaan ze twee vliegen in één klap; zodra de tunnelelementen onderweg zijn naar Antwerpen voor de bouw van de Scheldetunnel, worden de tijdelijke wanden van het dok weggenomen en is ook de verbreding van het Boudewijnkanaal een feit. 

Lees meer over dit prachtige project op de website van Hendriks en over de bouwdok in Zeebrugge op de website van de Oosterweelverbinding.


Programma

  • Vertrek per bus op 20 september om 12.00 uur vanaf het parkeerterrein bij van der Valk aan de Princenhagelaan 5 in Breda.
  • Aankomst bouwplaats ongeveer om 14.00 uur bij Tijdelijke Maatschap Combinatie Oosterweeltunnel (tmCOTU) in België.
  • Ontvangst en presentatie op het werk en vervolgens rondleiding op het werk.
  • We vertrekken omstreeks 17.00 uur weer per bus richting Zeeuws Vlaanderen waar we in Aardenburg onze gebruikelijke borrel en diner houden.
  • Daarna per bus terug naar Breda.

Voor dit bezoek moet u zelf voor de benodigde PBM’s zorgen.

 

 

Overtuigd van de voordelen? Word nu lid van Stubeco!